Stamtavle – Hvorfor?

Har man først forelsket sig i en bestemt race, anbefales det til enhver tid, at man køber kat med stamtavle, hos en registreret opdrætter, i et forbund tilsluttet WCC (World Cat Congress).

Nogle af disse WCC forbund, kan være; FIFé, Tica, CFA, GCCF m.m. Opdrættere af disse individuelle forbund, skal overholde forbundets regler.

Maine Coon Klubben er en specialklub, under Felis Danica, som er tilknyttet Federation Internationale Féline (FIFé). Derved, skal Maine Coon Klubben’s medlemmer overholde regler, gældende for FIFé og Felis Danica.

Stamtavlen koster kun 225 kroner, så det ikke det, der gør en stambogsført kat dyrere!

Stamtavlen er din garanti, for at katten er opdrættet under visse alvs- og registrerings regler, og man har dokumentation på de sidste 4 generationer bag katten. Opdrætteren kan som regel fortælle, om de videre bagvedliggende katte, vise billeder osv.

Ved køb af en kat uden stamtavle, har man ingen garanti for, at den er raceren. Dermed heller ingen garanti for, at den vil udvikle sig racetypisk mht. udseende og temperament. Du har heller ikke overblik over kendte sygdomme, da der ikke er en stamtavle, til at fastslå racen. Og det er jo ærgerligt, hvis man ønskede sig en bestemt slags kat.

Opdrættere gør en stor indsats, med at finde gode avlsdyr. Det gøres bl.a. ved at teste avlsdyrene for arvelige sygdomme, sørge for at kattene overholder FIFé’s avls- og registreringsregler, og herunder også, under hvilke forhold kattene holdes.

En kat med stamtavle er ikke dyr, hvis man ser på helheden. Hvis du nu ser en annonce på en kælekat, en “ægte kat” uden stamtavle til 2000 – 3500 kr., og en kat med stamtavle til 7000 – 8000 kr., skal man vide, at det som tidligere nævnt, ikke er stamtavlen som koster.

Som opdrætter, sørger man for at en killing, får en god start på livet. Den har været forbi dyrelægen, hvor den er blevet vaccineret, chippet, behandlet for orm, kontrolleret for fejl og mangler og vil være neutraliseret (kan variere fra opdrætter til opdrætter). Afhængig af, hvor i landet dyrelægens klinik ligger, kan disse omkostninger variere. Derud over, er der mindst 3 måneders forbrug af mad, grus, evt. supplerende modermælkserstatning, samt anskaffelsesudgifter og løbende udgifter til avlskattene. 

Opdrættere gør et stort stykke arbejde, for at give kattene så gode vækst- og livsbetingelser, som muligt. Kattene er en fast del af familien, og døgnet rundt de får tryghed, omsorg, opmærksomhed samt kærlighed og pleje.

Ved køb af en kat uden stamtavle, skal man sandsynligt selv til dyrelægen med den og få den vaccineret, chippet, neutraliseret osv. Disse udgifter sammen lagt med købsprisen, bliver ofte højere end udgifterne ved, at købe en kat med stamtavle.

Maine Coon Klubben har lavet et budget-overslag, over hvad det ca. koster, at anskaffe sin første kat. klik her for at komme til siden.

Ved køb af en stambogsført kat, hos en registreret opdrætter, medfølger der en købskontrakt og en pasningsvejledning. I kontrakten vil man kunne læse, under hvilke vilkår katten er omfattet.

Registrerede opdrættere er underlagt købeloven, dvs. at der er 2 årsreklamationsret på katten, såfremt den er købt som kælekat. Skulle der opstå problemer med katten, anbefaler vi, at man tager kontakt til opdrætteren. De fleste opdrættere, er villige til at hjælpe, og står til rådighed med råd og vejledning, hele kattens levetid.

Læs om købeloven her 

Det kan være rigtig sjovt, at dyrke ‘slægtsforskning’ på sin kat. Man man spore en del aner, længere tilbage via fx. Pawpeds, hvis man indtaster kattens fulde navn, på deres hjemmeside. Man kan selvfølgelig ikke være sikker på, at alle katte er at finde i Pawpeds, da ikke alle opdrættere sender deres katte ind.

Find Pawpeds her