Maine Coon som kælekat

At anskaffe sig en kat, er en langsigtet plan og investering. Der er flere overvejelser du bør gøre sig, når du tænker på, anskaffe en kat. Katten kan leve 10-15 år, så før du køber en kat, tænk grundig ang. indretning af hjemmet, økonomi samt familieforhold.

Undersøg forskellige racer, inden køb af kat! Racerne har forskellige sociale behov, forskellig aktivitets niveau og sind. Sådan finder du det bedste match, med de ønsker og rammer du har.

Læs om de forskellige racer her.

Besøg 2-3 opdræt, inden du beslutter dig. Når du har besluttet dig for, at en Maine Coon er det rette match for dig, er det en god idé, at tage på 2-3 uforpligtende besøg, hos forskellige opdrættere. De fleste opdrættere inviterer gerne ind, så tøv ikke med at tage kontakt.

Føler du sig utilpas ved opdrætteren eller hjemmet, skal du ikke føle dig presset til, at købe kat dér. Det er en god idé, at holde kontakten med opdrætteren, efter overdragelsen, hvis nu, der opstår problemer med katten, eller hvis der opstår helbreds spørgsmål. Så du må gerne være kræsen, og vælge både kat, og opdrætter, med omhu.

Maine Coon Klubbens opdrætter-liste kan findes her.

En anden god idé er, at besøge en eller to katteudstillinger, inden du køber kat. På en udstilling, kan du se kattene tæt på, og tale med flere opdrættere og udstillere. Allerede dér, kan du måske finde en opdrætter, du føler, at du har en god mavefornemmelse ved.

Maine Coon Klubben er til stede, ved de fleste udstillinger i Danmark. Så kom gerne hen til vores stand, og få en snak. Mange af Maine Coon Klubbens medlemmer bærer en flot blå vest med logo på, så vi er nemme at få øje på!

Find ud af på hvilken udstilling, Maine Coon Klubbens stand næste gang er repræsenteret på, her.

Hos nogle opdrættere, kan du få lov at vælge sig en killing, mens den endnu er rimeligt ung. Ej at glemme, at killingen under ingen omstændigheder, må skifte hjem før den er mindst 14 uger gammel.

Fortvivl ikke, hvis opdrætteren tøver med at lade dig vælge. Det kan være, at killingerne lige skal ses an, hvilke(n) skal sælges til avl, for så tager det lidt længere, at vurdere dem.

Har du reserveret en killing, så brug ventetiden på, at sætte dig ind i dens pleje og behov, og anskaf det nødvendige udstyr.

Maine Coon er en semilanghårs kat, der kræver lidt pelspleje. Børst gerne katten, en gang om ugen. Det er en god idé, at lære katten at blive børstet, i en tidlig alder, det kan nemt gøres igennem leg.

Se nedenfor, et overslag på forventet budget for køb af første kat, det første år. (red. kommer)

Når overdragelses dagen kommer, husk at få alle kattens papirer med. Det drejer sig bl.a. om; sundhedsbog inkl. vaccinationsattest, stamtavle inkl. udfyldt sundhedsattest, samt skriftlig salgsaftale.

Læs salgsaftalen omhyggeligt igennem, og spørg, hvis der er noget du er i tvivl om.

Pasningsvejledning for Maine Coon, er under udarbejdelse. Når den udgives, kan den findes her. (red. specifik for maine coon er under vejs)

Hvis din kat er købt som kælekat, skal du sørge for at få den neutraliseret, hvis den ikke allerede er det, ved overdragelsen.


Hvis du har fået blod på tanden, og vil vide mere, kan du melde dig ind i Maine Coon Klubben, og møde folk med samme interesse. Det kan blive en hobby for livet!

Bliv medlem af Maine Coon klubben her, eller se vores medlemsfordele her.

Hvis du ønsker at prøve kræfter af med at udstille, kan du altid spørge din opdrætter, eller du kan tage kontakt til Maine Coon Klubben. Vi står altid klar, til at hjælpe dig godt i gang, og give råd og vejledning. Også på udstillingerne. Kontakt os gerne på kontakt@mainecoonklubben.dk

Medlemmer af Maine Coon Klubben, kan endvidere tilgå vores skrevne vejledning af en udstilling, inkl. tips og tjekliste, “Udstilling – for første gang”. Medlemmer kan se den her.


I 2023 er “Bekendtgørelse om dyrevelfærdsmæssige mindstekrav til hold af katte” (kattebekendtgørelsen) trådt i kraft. Læs Maine Coon Klubbens opsummering, her.

Link til Felis Danica, “Gode råd før købet” her. Der kan være yderligere godt at dykke ned i.

Link Royal Canin her. Royal Canin har også lavet mange gode foldere, ang. køb af kat, som svarer på rigtig mange ad de spørgsmål, som kunne komme.


Budget overslag på anskaffelse af en kat fra bunden (kommer) Need to have/nice to have